Ce este zouk?

Zouk-ul brazilian este un dans in pereche, originar din Brazilia. Cunoscut si sub numele de zouk-lambada, dansul este un descendent al lambadei, stilul de muzica si dans, care a cuprins intreaga lume ca o furtuna la sfarsitul anilor ‘80. Zouk-ul brazilian este caracterizat prin unduirile corpurilor celor doi dansatori si prin miscarile specifice de cap. In functie de stilul de Zouk, se pot intalni pozitii inchise, asemeni unei imbratisari, pasi lungi si gratiosi, miscari puternice de sold, izolari ale corpului si piruete energice. Stilul este foarte senzual, apreciat de oameni de toate varstele si dansat in cluburile de noapte, scoli de dans si evenimente din intreaga lume!

La fel ca multe alte stiluri de dans, Zouk-ul brazilian este in continua evolutie. Exista cateva stiluri de Zouk brazilian diferite, principalele trei in acest moment sunt “Lambazouk”, “Zouk tradițional” si “Zouk modern”.

Lambazouk (sau Zouk-Lambada) este stilul cel mai apropiat de Lambada. Dansatorii de Lambazouk folosesc ritmul 1-2-3 (sau quick-quick-slow) si danseza pe melodii cu beat-ul mult mai rapid. Dansul interpreteaza accentele muzicii cu miscari de sold, cambre-uri, mișcări rapide ale capului și piruete gratioase.  Schimbul de parteneri in timpul dansului, leading-ul cu ajutorul contactului vizual si energia pozitiva sunt tipice pentru lambazouk.

Zouk tradițional (sau stilul Rio Zouk) este un stil mai senzual, romantic și dramatic al Zouk-ului brazilian. Dansatorii folosesc ritmul slow-quick-quick. Pe langa folosirea ritmului, a devenit din ce in ce mai populara interpretarea pauzelor muzicale, a versurilor si a dinamicii variabile a melodiei. Acestui tip de zouk ii sunt specifice miscarile unduitoare de corp si extensiile, dar si miscarile provenite din jazz, balet și dans contemporan.

Zouk Modern (sau NeoZouk) cuprinde cele mai recente variante ale Zouk-ul brazilian. Aceasta include, printre altele, stiluri influențate de hip-hop, street dance, dans din buric, dans contemporan, dans modern și salsa. Miscarile se bazează pe ritmul slow-quick-quick sau pe contratimp. Dansatorii pot interpreta muzica stand pe loc, punand accent pe miscarile corpului, torsiuni si contrabalans.

In plus si in cadrul acestor trei stiluri de mai sus, multi dansatori profesionisti de Zouk au creat și numit propriile derivatii, cum ar fi Flow Zouk, Mzouk, Zouk Soul si Vero Zouk. Unele dintre aceste stiluri pot fi considerate ca apartinand categoriei Zouk Modern, iar altele ar putea fi considerate stiluri distincte – exista o discutie constanta cu privire la modul si daca derivatiile Zouk-ului ar trebui sa fie clasificate. Ideea de baza este ca toate stilurile urmeaza aceleasi concepte fundamentale ale Zouk-ului brazilian. Este cu siguranta dorinta tuturor dansatorilor de zouk de a putea dansa unul cu altul, indiferent de “eticheta” de Zouk pe care si-a insusit-o.

Pana in prezent, Zouk-ul nu a fost descoperit de catre masele mari dar se dezvolta in mare parte prin transmitere directa de la un dansator la altul, prin promovare la evenimentele internationale de dans sau prin intermediul scolilor care au ales sa introduca acest stil de dans in programul lor, fiind in mare parte neglijat de mass-media . Acest lucru a creat o scenă destul de limitata, dar unica in felul ei prin caldura si prietenia cu care este primit fiecare nou-venit. Multi zoukers (dansatori de Zouk) calatoresc  in intreaga lume pentru a intalni alti dansatori, pentru a promova stilul si pentru a-si exersa abilitățile.

*adaptare dupa http://zouktheworld.com/brazilianzouk